Koningsdag taart met wortel

Koningsdag!

Happy Birthday Wim-Lex.

 

Nu de winkel weer vol ligt met oranje shirts,  brillen, de gezellig oranje koeken taarten, en de tompousen niet aan te slepen zijn.  Laat ik je zien dat je iets feestelijks op tafel kan zetten  zonder de geraffineerde suikers!  En ook nog eens oranje door wortel.

Weetjes over wortels:

Wist je dat wortels goed zijn voor je ogen? Dit komt door het stofje Beta-cartogeen wat in de wortel zit. Dit stofje kan in je lichaam worden omgezet naar Vitamine A , wat onder meer nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen in de duisternis. Nachtblindheid kan dus veroorzaakt worden door het langdurig tekort aan Vitamine A.

Beta-cartogeen doet trouwens nog meer:  het zorgt ook voor een mooie huid als je regelmatig wortels eet. Maar niet overdrijven hé! Want straks zit je met een geeloranje tint opgescheept!

Wortels dragen ook bij aan een goede darmwerking, niet alleen door de beta-cartogeen maar ook door de hoeveelheid vezels in de wortel.
Wortels bevatten tal van vitaminen. Om precies te zijn vitamine A, C, B1, B2, B3, B5, B6 en E plus nog goede mineralen. Door al die gezonde voedingsstoffen werken wortels vaatverwijdend. Dit is vooral belangrijk als je wat meer op leeftijd komt. Wortelen hebben een positieve werking op je hart en stimuleren de productie van rode bloedlichaampjes.

Moet ik nog meer vertellen?

Aan de slag met die lekker taart dan!Worteltaart

 

 

 

 

Ingrediënten:

  • 250 gram speltmeel
  • 15 gram bakpoeder
  • 300 gram wortels geraspt
  • 150 ml griekse yoghurt
  • 1 handje walnoten
  • 4 bananen
  • 150 ml kokosolie gesmolten
  • snufje zout
  • 1 theelepel koekkruiden

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een springvorm van 22 cm doorsnee, leg bakpapier op de bodem en klem de ring vast. Vet de randen in.

Was en rasp de wortelen, zeef het spelmeel samen met de bakpoeder, koekkruiden en een snufje zout boven een kom.

Breek 3 bananen in stukjes en pureer samen met 75 ml van de griekse yoghurt. Smelt 150 ml kokosolie.

Mix in een kom de gezeefde speltmeel, bakpoeder, zout en koekkruiden samen met de kokosolie, 100 ml water(gooi niet alles er in 1 keer in, vaak is alles niet nodig) en mix tot en deeg.

Breek de walnoten in stukjes en roer het samen met de geraspte wortels door het beslag.

Schep het beslag in je springvorm en zet in de oven voor ongeveer 55 min. Check met een prikker of het gaar is.

Laat de taart helemaal afkoelen voor je de topping erover heen doet.

De topping maak je met de overgebleven banaan en 75 ml griekse yoghurt pureer tot een mooi geheel en smeer over de bovenkant van de taart!

Fijne koningsdag!Worteltaart